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This communication by the Appraisal Standards Board (ASB) does not establish new standards 
or interpret existing standards. The ASB USPAP Q&A is issued to inform appraisers, regulators, 
and users of appraisal services of the ASB responses to questions raised by regulators and 
individuals; to illustrate the applicability of the Uniform Standards of Professional Appraisal 
Practice (USPAP) in specific situations; and to offer advice from the ASB for the resolution of 
appraisal issues and problems.   
 
 
Appropriate Workfile Retention and Access Arrangements 

 
Question: 
USPAP requires an appraiser who is not in custody of his or her workfile to make “appropriate” 
retention and access arrangements; what does this mean? 
 
Response: 
The Record Keeping section of the ETHICS RULE states, in part: 
 

An appraiser must have custody of his or her workfile, or make appropriate workfile 
retention, access, and retrieval arrangements with the party having custody of the 
workfile. (Bold added for emphasis) 

 
There are a number of ways an appraiser who works for or with another party can ensure that the 
assignment workfile is retained so that the appraiser may access the workfile. The following is a 
common example: an appraiser and his employer or colleague agree that the workfile will remain 
in the employer’s or colleague’s custody for the duration of the requisite retention period and that 
the appraiser will have access to the workfile.  In practice, having such an agreement in writing 
could prove beneficial to all parties if access and retrieval arrangements are subsequently called 
into question. 
 
 
Can Access to a Workfile Be Denied? 
 
Question: 
Two appraisers perform an appraisal assignment together.  Appraiser A retains the workfile and 
Appraiser B has made access and retrieval arrangements.  Are there any conditions under which 
USPAP allows Appraiser A to deny Appraiser B access to the workfile?   
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Response: 
No.  USPAP does not set conditions for workfile access and retrieval. USPAP does not address 
the intent or reasons of the appraiser seeking access as conditions for allowing or disallowing 
workfile access and retrieval.  
 
 
Proper Analysis of Agreement of Sale 
 
Question: 
I understand that Standards Rule 1-5(a) requires the appraiser to analyze an agreement of sale (if 
available in the normal course of business). What constitutes proper “analysis?” 
 
Response: 
The term “analyze” is not defined in USPAP because it does not have a special meaning within 
the document or in Standards Rule 1-5. The term is used based on its English language meaning 
as found in common dictionaries.  
 
The extent of the analysis performed to comply with the requirements of Standards Rule 1-5(a) is 
part of the scope of work decision. The acceptability of the appraiser’s analysis is judged in the 
same way that any other scope of work decision is judged. For more information, please see the 
SCOPE OF WORK RULE, Advisory Opinion 28, Scope of Work Decision, Performance, and 
Disclosure, and Advisory Opinion 29, An Acceptable Scope of Work. 
 
 
Each year the ASB compiles the monthly USPAP Q&A into a publication entitled Frequently 
Asked Questions, or FAQ’s.  In addition to compiling the new FAQ’s for the year, all of the 
FAQ’s in the publication are reviewed and updated, if necessary, to ensure they represent the 
most recent guidance from the Board.  Frequently Asked Questions is published as an adjunct to 
each edition of USPAP, and has become a valuable reference for appraisers, users of appraisal 
services, and regulators.  The Frequently Asked Questions publication can be purchased for 
$20.00 by visiting the “Foundation Store” page on The Appraisal Foundation website 
(https://commerce.appraisalfoundation.org ). 
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